Zoutpan

Voor de wat meer avontuurlijke zwemmers is Dwejra Bay op eiland Gozo een prachtige locatie. Hier geen zandstrand maar grote platte rotsen waarvan je meteen het azuurblauwe water in plonst. Iets meer naar het noorden, bij de in 2017 ingestorte ‘Azure Window’ is de beroemde Blue Hole, waar snorkelaars en duikers hun hart kunnen ophalen.

In het noorden van Gozo, net voorbij Qbajjar Bay en de toeristische badplaats Marsalform, vind je een 350 jaar oude zoutwinningsvlakte die nog steeds in gebruik is. Het zout dat hier door generaties lang gewonnen wordt ligt opgeslagen in een grot langs de kust. Op zoek naar een origineel souvenir voor thuis? Je kunt er een zakje zout kopen dat met veel zorg en liefde is ingepakt. De zoutvlakte, verdeeld in grote afgebakende vierkanten, is met 3,5 kilometer lengte langer dan het oog reikt. Op de achtergrond doemt een reusachtige rots, in de vorm van paddenstoel, uit zee op. De plek doet bijna buitenaards aan en leent zich dan ook bij uitstek voor prachtige (Insta)plaatjes!

Als je dan toch op Gozo bent sla Xlendi Bay niet over. De gezellige restaurants in het piepkleine haventje bieden uitzicht op de diepe baai. Kleine bootjes dobberen er gemoedelijk tussen de rotsen. Een kleine klim omhoog biedt een spectaculair uitzicht over de omgeving. Ook leuk om met kinderen naartoe te gaan omdat zij hier veilig in het ondiepe water kunnen spelen.

Leuke adresjes om te eten vind je hier.