Vlechtwerk

Gambia is een langgerekt land en aan beide kanten ingesloten door buurland Senegal. In het midden kronkelt de Gambia River door het landschap. Ervaar de rust van de natuur tijdens een boottocht over de rivier. Omdat je tussen de mangroves vaart ontdekt je het waterleven wat zich hier afspeelt. Vogels, apen, vliegende vissen, je zult ze allemaal tegenkomen. Wij hebben een tocht gemaakt vanaf de Lamin Lodge, een grote boomhut van drie verdiepingen gemaakt van mangrove hout, aan de rivier.
Wij hebben hier ook genoten van een lunch bestaande uit versgebakken vis en groente. Let wel op tijdens het eten, de apen die hier huizen zijn er ook dol op, voor je het door hebt stelen ze het eten van je bord.

De Roots cruise, die een dag in beslag neemt, voert naar het Fort James op James Island. Het eiland waar vroegere slaven gevangen werden gezet en vervolgens verhandeld. In het dorp Juffureh bezoeken wij een piepklein maar niet minder indrukwekkend museum met relikwieën uit deze verschrikkelijke periode.
Het is een indringende dag, maar de moeite zeker waard. Ook al is het slavernijverleden bij velen bekend, je wordt flink met je neus op de feiten gedrukt over een geschiedenis die nooit vergeten mag worden. Ietwat bedrukt van alle indrukken varen wij langs het James Island. Maar als we bij de terugreis twee dolfijnen zien opspringen uit het water wordt de sfeer weer wat opgewekter.
Het is een indrukwekkende tour die je kunt boeken via je reisagent.

De hoofdstad van Gambia is Banjul maar Serekunda is de grootste stad. Daar is ook de bruisende Serekunda markt. Hier kijk je je ogen uit en geniet je van de bedrijvigheid van de markt waar werkelijk van alles te koop is. Naast exotische groenten, fruit en vis vind je hier kramen met specerijen, gekleurde zeep, tapijten, sierraden, slippers en tweedehands kleding. Hier shop je nog je laatste souvenirs zoals houtsnijwerk, Afrikaanse stoffen en gevlochten manden.
De markt spreidt zich uit over een paar straten dus je kunt er makkelijk een paar uur doorbrengen en je laten meevoeren met de marktbezoekers.

Met dank aan www.ontdekgambia.nl