Vervlogen tijden

Toen mij werd gevraagd om voor het weekblad Margriet een reis naar Cuba te maken hoefde ik daar niet lang over na te denken. Cuba stond al zo lang op mijn wishlist dus mijn koffer stond al klaar voordat het programma rond was.

Denk je aan Cuba dan denk je aan de klassieke Amerikaanse oldtimers uit de jaren vijftig en handgerolde sigaren. Maar Cuba is veel meer dan dat.
Ik ging op ontdekkingsreis door het bergachtige binnenland, verbleef in een slaperig dorpje dat eruit zag als een romantische filmset en ik bezocht Trinidad met zijn pastelkleurige huizen en autovrije straten. Om de rondreis af te sluiten mocht ik twee dagen relaxen in een luxe resort aan de kust van Varadero.

Vanaf het vliegveld op weg naar Havana móet je even stoppen bij El Peñon del Fraile voor een Piña Colada. Deze bar, gebouwd aan de snelweg via Blanca, maakt de lekkerste Piña Colada van het hele land. Hier stoppen is dan ook een must om bij te komen van de vliegreis en te genieten van je allereerste cocktail, die je drinkt uit een verse ananas.

Havana is verdeeld in drie wijken. Het historische oude gedeelte, Habana Vieja, is uitgeroepen als werelderfgoed door UNESCO. Daarnaast heb je de wijken Centro Habana en het moderne Vedado waar een van de grootste en bekendste pleinen ter wereld zich bevindt; Plaza de Revolución. Maar in welke wijk je ook bent, overal zie je die typische felgekleurde Spaansen huizen in koloniale stijl.

Wat direct opvalt is dat je geen reclameborden, etalages of fastfoodketens in het straatbeeld ziet, waardoor je nog meer oog krijgt voor de mooie omgeving. Aan het Plaza Vieja, in Habana Vieja vind je een keur aan gezellige terrasjes en bars.

Een bijzonder adresje voor een drankje of een lunch is Café O’Reilly, in de gelijknamige straat O’Reilly. Bij de deur komt de indringende geur van versgemalen koffiebonen je al tegenmoet. De oude gietijzeren wenteltrap midden in de zaak en de antieken mozaïeken tegelvloer zijn een lust voor het oog.

In een zijstraatje (Obispo) paralel aan O’Reilly zit de bekendste cocktailbar van Cuba, Floridita Bar. Deze bar in statige koloniale stijl was de favoriete plek van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway. Hier drink je een Daquiri zoals hij hem graag dronk in vervlogen tijden. Als trouwe bezoeker zit hij hier, als standbeeld, nog steeds aan de bar.