Trippelende geisha’s

Omdat ik graag naar Kyoto wilde en maar 2 weken in Japan was nam ik in Tokyo de supersnelle Shinkansen trein. Een retour kost je iets meer dan € 200 maar dan ben je er in exact 2 uur en 10 minuten. De gewone trein is stukken goedkoper (rond de € 70) maar dan ben je 8 uur (en verschillende overstaps) onderweg.

Kyoto is na Tokyo de meest bezochte stad van Japan. Vanaf elk punt in de stad zie je de omliggende bergen. Hier zijn de meeste historische tempels en shrines te vinden en daarom wordt Kyoto ook wel de culturele hoofdstad van Japan genoemd.
In de wijk Gion is een groot gebied dat het oude Kyoto weerspiegeld. Hier loop je door kleine straatjes langs oude huisjes met kleine lantaarns die de gevels verlichten. Ik had het geluk om in een 100 jaar oud huisje te slapen, compleet met panelen schuifdeuren en Japanse tamaki mat, voor de ultieme Japan ervaring.

Tip: In Gion scoor je de lekkerste (ijs)koffie bij % Arabica Kyoto aan de Yasaka Dori.

Achter het moderne winkelgedeelte, nog voor de rivier, moet je zeker een paar keer door de Pontocho Dori lopen. In dit piekleine straatje, verlicht door rode lantaarns maak je de meeste kans om een geisha tegen het lijf te lopen. Op kleine houten sandalen trippelen zij door het straatbeeld om te verdwijnen in een donkere rokerige sake bar.

Een leuke plek om te bezoeken is de Nishiki Market. Deze overdekte markt puilt uit van winkeltjes met exotische Japanse etenswaren. Ik zag o.a. kastanjes, zeeëgels, veel voor mij onbekende vissoorten en deeghapjes als Takoyaki. Deze Japanse ‘poffertjes’, gevuld met inktvis, kruiden en een sausje zijn hier een simpele snack zoals bij ons een patatje is. Een lekkere, vullende en goedkope snack.
Maar ik zag ook slippers van hout, kimono’s en stoffen en de gebruikelijke souvenirs als sleutelhangers, geborduurde tasjes en waaiers. Je kunt hier met gemak een dag doorbrengen als je de buurt eromheen ook meeneemt. Kom wel vroeg om drukte te vermijden.

Tip: Huur in Kyoto een fiets, al dan niet elektrisch, dan ben je snel van A naar B. En in Japan fiets je op de stoep, wat ook een leuke ervaring is.