Tragische geschiedenis

De beruchte Dodenspoorlijn van het oude Siam naar Birma (nu Myanmar) in Kanchanaburi is de plek waar tijdens de 2e wereldoorlog meer dan 100.000 mensen het leven lieten. Onderdeel van dit gigantische project was de Hellfire Pass, een doorgang die met simpel gereedschap uit een enorme berg moest worden gehakt. Onder erbarmelijke omstandigheden werd er door burgers en krijgsgevangenen dag en nacht gewerkt om dit immense bouwwerk in 2 jaar tijd te voltooien.
De oude spoorlijn is tegenwoordig nog gedeeltelijk in gebruik. Er is een klein museum om een indruk te krijgen van de gruwelijkheden die zich hier hebben afgespeeld. Als je een stukje over de spoorlijn loopt kom je bij een gedenkplaats in een deel van de uitgehakte berg.

Je kunt een korte treinrit maken over een metershoge brug vanaf het museum. Het contrast is groot. Terwijl je door het prachtige landschap rijdt doet niets meer denken aan de afgrijselijke taferelen die zich hier moeten hebben afgespeeld.

Als je je meer wilt verdiepen in deze historische periode bezoek dan ook The Bridge over the River Kwai en het Thailand-Burma Railway Centre. Dit museum toont foto’s, films en gebruiksvoorwerpen uit die tijd om een nog betere indruk te krijgen van deze dramatische geschiedenis. www.tbrconline.com