Tijdreis

Als je van Cienfuegos naar Trinidad rijdt passeer je het bergachtige natuurgebied Topes de Collantes. Dit subtropisch woud is een paradijs voor avonturiers en rustzoekers. Hier worden dagtochten en meerdaagse tochten georganiseerd.
Ik was er slechts een halve dag maar heb onder begeleiding van een ervaren gids een indrukwekkende wandeling gemaakt. De gids leidde mij naar een waterval en onderweg leerde ik alles over eetbare planten en medicinale kruiden.

Het prachtige Trinidad heeft een autovrije historische binnenstad. Paard en wagen rijden hier wel door de straten die bestaan uit originele keitjes uit 1500. Niet voor niets staat Trinidad op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Hier lopen is alsof ik een reis door de tijd maak.

Omdat het in de steden zo warm is hebben de huizen open ramen zonder glas. Kenmerkend zijn de tralies voor de ramen, geschilderd in felle kleuren, net als de huizen van Trinidad. Op elke straathoek wordt muziek gemaakt en het is dan ook moeilijk om stil te blijven staan.

Vanaf Plaza Mayor wandel ik door kleine rustige straatjes en neem de omgeving in mij op. Ik zie overal gezellige cafeetjes en restaurants omgeven door gigantische bloeiende bougainville. Met al die vrolijke kleuren om mij heen, en een felblauwe lucht boven mij, waan ik mij in sprookjesland. Ik bezoek twee markten waar de kenmerkende strohoeden en gehaakte kleding worden verkocht.

In de Chanchanchara bar drink ik de gelijknamige cocktail, geserveerd in kleine terracotta kommetjes. Dit verleidelijke drankje wordt gemaakt van witte rum, honing en limoensap. En, hoe kan het ook anders, op het terras wordt livemuziek gemaakt. Het is weer tijd voor een dansje!