Strandhangen

Malta bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino en een aantal kleine onbewoonde eilandjes. Hoofdeiland Malta is het grootste en dichtstbevolkte van de drie. Met de ferry vanaf Malta is het ongeveer 20 minuten varen naar het kleinere zustereiland Gozo, dat groener en landelijker is. Er zijn dan ook flink wat akkers en wijngaarden waar producten worden verbouwd die op de lokale markt in hoofdstad Victoria verkocht worden. Tussen de glooiende heuvels vind je gemoedelijke dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In de plaatselijke dorpscafé’s komen bewoners van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat samen om te eten, te drinken of om de laatste voetbalwedstrijd te bespreken. Het tempo op Gozo ligt een stuk lager en dat is precies waarom veel Maltezers hier hun vakantie doorbrengen.

Een eiland zou geen eiland zijn zonder mooie baaien en stranden om de dag door te brengen. Een van de populairste is het noordelijk gelegen Ramla Bay met een mooi lang zandstrand in opvallende oranjerode kleur. Beschut gelegen onder de duinen en met enkele strandcafé’s de ultieme plek om te zonnen, te zwemmen en van het uitzicht op zee te genieten.

Meer mooie stranden op Gozo vind je hier.

Met 3,5 vierkante kilometer is Comino het kleinste bewoonde eiland. Nou ja ‘bewoond’. Er wonen slechts drie mensen! Behalve in de zomer, dan zijn het er iets meer vanwege het toerisme. Op een paar hotels, historisch gebouwen en een kerk na is er geen bebouwing op het eiland. Gemotoriseerd verkeer is er niet toegestaan. Deze plek leent zich dan ook bij uitstek voor de reiziger die van natuur en rust houdt. Het is een klein natuurreservaat waar vogels broeden en kruiden welig tieren. Daar komt dan weer de naam Comino vandaan, vanwege de komijn die er volop groeit.

Er zijn twee mooie baaien om in te zwemmen, waarvan de Blue Lagoon de bekendste is. Hier komen voornamelijk dagjesmensen per (privé) boot naartoe die niet op het eiland zelf verblijven. Een rustigere plek is de Santa Maria Bay, waar zelfs in het hoogseizoen de strandgangers op een hand te tellen zijn. Neem daar wel je eigen eten en drinken mee naartoe want er zijn geen strandcafé’s.