Rollende vingers

Cuba staat bekend om de vele Amerikaanse oldtimers die er rijden. Buicks, Chevrolets en Cadillacs in snoepkleuren uit de jaren vijftig domineren het straatbeeld. Leuk om te doen: In Havana kun je je laten rondrijden in zo’n echte klassieker. Nog leuker is het om er een te huren en zelf rond te toeren.

Ik ging van Havana naar Pinar del Rio. Onderweg rijd je door landschappen met citroengaarden en talloze tabaksplantages. Tussen de glooiende heuvels staan de kenmerkende driehoekige schuren waar de tabaksbladeren worden gedroogd. De oogst van de tabak is voornamelijk voor eigen gebruik, slechts een klein deel wordt geëxporteerd naar omringende landen.

Er zijn twee merken die bovenaan staan als het op kwaliteit aankomt. Dit zijn de Montecristo en de sigaren van Romeo y Julieta. In de grote hotels en resorts zijn speciale sigaren-bars waar je een sigaar kunt opsteken.

In de gelijknamige stad Pinar del Rio kun je de sigarenfabriek, Fábrica de Tobaco Francisco Donatién, bezoeken. Zittend aan een houten desk worden hier, met de hand en Cubaanse flair, de beste sigaren van de wereld gerold. De vrolijke Cubanen, duidelijk gewend aan bezoek, steken er zelf regelmatig een op. Best job in the world wordt mij toegefluisterd.

Niet alleen de beste sigaren maar ook de beste rum komt uit Cuba. De nationale drank is de Cuba Libre, een mix van rum en cola. De Piña Colada en Mojito staan met stip op nummer twee. Maar de meeste bars hebben een eindeloze lijst met cocktails, dus je kunt elke dag een andere proberen.

In de rumfabriek, Bebidas Casa Garay Fabrica de Guyabita del Pinar proef je de rum rechtstreeks uit het vat. Deze rum is gemaakt van de wilde Guave vrucht die volop groeit in de bergen van dit gebied.

Pinar del Rio is leuk om even te stoppen als je op doorreis bent. Maar langer dan een dag hoef je hier zeker niet te blijven. Ben je zonder auto en wil je toch de fabrieken bezoeken, dan is het mogelijk om vanuit Havana een dagtrip boeken.