Snoepkleuren

Het gemoedelijke dorp dat Viñales heet ligt middenin de prachtige vallei van Viñales, ten noorden van Pinar del Rio.
Toeristen worden hier met open armen verwelkomd. Het is niet moeilijk om hier een slaapplek te vinden in een van de casa’s. Check of er een blauw ankertje is geschilderd op het naambord van je casa naar keuze en bingo. Als er een kamer vrij is kun je er voor niet al teveel peso’s overnachten. Vaak met een uitgebreid ontbijt. Ik sliep in een schattig klein kamertje van Casa Yolanda, met roze muren, bloemetjes behang en een retrolamp in de vorm van een roos. Én met een piepkleine privé badkamer erbij.

De mensen zijn hier zo vriendelijk dat je je bezwaard voelt om niet mee te eten met de avondpot. Oma Yolanda staat in de keuken al in de pannen te roeren als ik mij in de middag meld. Ik eet toch wel mee?

Viñales kenmerkt zich door lage felgekleurde huizen. Bewoners zitten in de schaduw van hun veranda in een schommelstoel. Het leven speelt zich hier voornamelijk buiten af. Naast klassieke auto’s zijn paard en wagen nog steeds een populair vervoermiddel. Met bloeiende bougainville, huizen geschilderd in snoepkleuren, tegen een achtergrond van glooiende heuvels waan ik mij in een romantisch filmdecor uit de jaren vijftig.

In de buurt zijn restaurants, guesthouses (casa’s) en gezellige bars. Dit gebied is erg populair bij toeristen maar het voelt niet aan alsof het toerisme hier overvloedig is. Integendeel, de bevolking en het toerisme smelten hier aangenaam samen. Wat merkbaar is aan de vele vrolijke ‘Hola’s’ die ik krijg als ik door de straat loop.

Het eten in Cuba bestaat voornamelijk uit vis of vlees met rijst (al dan niet met zwarte bonen) en wat rauwkost. In de grote hotels zijn de buffetten wat uitgebreider. In Cuba eet je in een staatsrestaurants of een paladar een particulier restaurant van lokale bewoners. Zo’n restaurant wordt altijd aangegeven met een bordje waar paladar op staat.

Leuk om te doen in de omgeving: Cocktails drinken in Palenque de los Cimarrones. Gebouwd in een grot met twee ingangen. Aan de ene kant een cocktailbar en aan de andere kant een restaurant.