Net als in de film

In de zonnige hoofdstad Valletta kunnen cultuurliefhebbers hun hart ophalen. Vanwege de rijke geschiedenis vind je er barokke kerken, imposante bouwwerken en een keur aan interessante musea. Maar ook; steile straatjes met terrasjes op trappen, statige en schaduwrijke pleinen en tal van winkels en boetieks om uitgebreid te kunnen shoppen.

De lekkerste koffie drink je aan het grote terras van Caffe Cordina aan Republic Street. Loop vooral even naar binnen om het bijzondere interieur te bewonderen. 244 Republic, Valletta. caffecordina.com

Een populaire hotspot voor locals én toeristen is het openbare park The Upper Barrakka Gardens. Aangelegd op zestig meter hoogte bieden de tuinen een panoramisch uitzicht over de Grand Harbour, een van de mooiste havens in de Mediterranee.

Vanaf de tuinen kun je met een glazen lift naar beneden, om daar aan de kade in een dghasja, een traditioneel Maltees gondelbootje, te stappen. Maak een rondvaart door de haven en langs de stadsmuur. Of laat je voor twee euro meevoeren naar de overkant waar de drie historische vestingsteden Vittoriosa (Birgu), Sengla en Cospicua zijn gevestigd. Samen vormen zij de Three Cities waarvan Birgu de oudste is en al bestaat sinds de middeleeuwen. In de smalle, stille en uiterst schone straten kun je je ook hier vergapen aan de architectuur. De gigantische bouwsels in zandkleuren met kolossale uit hout gesneden deuren zijn allemaal even fotogeniek. Niet zo gek dus dat Malta vaak gebruikt wordt als locatie om speelfilms op te nemen zoals By The Sea en Troy. Je waant je er continu in een filmdecor!

Iets minder gepolijst, maar juist daarom een bezoek waard, is de gezellige haven van Marsaxlokk, in het zuiden van het eiland, ongeveer 30 minuten rijden vanaf Valletta. De vrolijk gekleurde bootjes die hier dobberen worden alleen gebruikt door lokale vissers. Met tal van restaurants is deze plek natuurlijk perfect om een visje te happen! Op zondag is er een markt waar lokale producten worden verkocht zoals honing, jam, wijn, souvenirs, kleding en natuurlijk verse vis.