Magische mix

Omringd door de helderblauwe wateren van de Middellandse Zee denk je bij Malta meteen aan een mediterraan eiland. Dat klopt, Malta ligt op nog geen 200 km van Sicilië en bij helder weer kun je het Italiaanse eiland zelfs zien liggen.
Maar met Noord-Afrika als zuiderbuur is het niet heel raar dat op Malta ook veel Arabische invloeden zijn. Zoals de huizen in het binnenland, die als vierkante blokken in het heuvelachtige landschap staan. Dit in tegenstelling tot de architectuur van de grote steden als Valletta en Rabat, waar de romantische Victoriaanse stijl overheerst. De huizen, allemaal in dezelfde zandgele kleur, worden opgefleurd door houten luiken en erkers in felle kleuren.

In de, mild Arabisch klinkende, Maltese taal (Malti), kun je woorden uit het Italiaans herkennen. ‘Grazzi’ (grazie) betekent dankjewel en ‘bongu’ (buongiorno) is goedendag. De tweede officiële taal is Engels, tot 1964 was Malta een Britse kolonie. Hier en daar staat nog een enkele iconische rode telefooncel en er wordt aan de linkerkant van de weg gereden. Deze culturele mix maakt dat Malta een geheel eigen karakter heeft dat onvergelijkbaar is met andere landen in het Middellandse Zeegebied.

Om meer te weten te komen over de geschiedenis van Malta bezoek je de oude hoofdstad, de Mdina. Ommuurd als een fort met een indrukwekkende toegangspoort en slechts vierhonderd inwoners geeft dit openluchtmuseum een bijzondere kijk op de riddertijd. Gesticht in de Middeleeuwen heeft de ‘Silent City’ smalle straten met scherpe bochten. Dit om te voorkomen dat je door een pijl zou worden geraakt, pijlen kunnen immers de bocht niet om! Er staan prachtige barokke en middeleeuwse bouwwerken. En het is gebouwd op een rotsplateau, wat zorgt voor magische vergezichten.

Fijn adresje voor een (ijs)koffie of thee is Fontanella Tea Garden. Mét uitzicht over de Mdina en een ruime keus aan overheerlijke zelfgemaakte taarten. fontanellateagarden.com

Meer adresjes waar je lekker kunt eten vind je hier.