
Japans poedelen
Omdat de huizen in Kyoto in oude tijden niet uitgerust waren met een badkamer gaan veel bewoners nog steeds naar een openbaar badhuis (onsen) in de buurt.
Hotels zijn duur in Japan dus heb ik via AirBnB een een kamer gehuurd in een origineel 100 jaar oud houten huisje, zonder badkamer.
In eerste instantie zag ik er nogal tegenop mij in een onsen te moeten wassen. Maar niet wassen is ook geen optie, zeker niet bij 30 graden. Dus na een lange, warme, drukke dag ging ik naar een onsen bij mij in de buurt en het werd de meest ontspannende activiteit en daarmee het hoogtepunt van de dag.
Bij binnenkomst kijken de japanners wat raar op, een buitenlander in hun buurtbadhuis! Met handen en voeten wordt uitgelegd waar ik mijn schoenen kan verruilen voor slippers en ik betaal Y200 entree. In de kleedkamer wordt druk kwebbelend de dag besproken terwijl het haar wordt geföhnd en lichamen worden ingesmeerd.
Je neemt je eigen shampoo, zeep en handdoek mee. Met veel wijzen en handgebaren wordt mij duidelijk gemaakt wat de bedoeling is. Uitkleden, kleren in een locker, teiltje voor je shampoo en douchegel en met een plastic krukje de badruimte in.
Bij een van de kranen en douches die zich aan de muurkanten bevinden maak je je eerste douchebeurt.
Nadat je bent schoongewassen neem je plaats in een van de verwarmde baden of een massage bad om lekker te relaxen. Voor de durfals is er ook een koud bad en sommige onsen hebben een buitenbad. De onsen waar ik kwam had een complete vogeltuin met gekleurde tropische vogels.
Een luxere onsen ervaring had ik in de bergen bij Kurama Onsen. Kurama Onsen is een hotel maar je kunt er ook van de onsen gebruik maken als je er niet logeert. Bij de receptie krijg je een linnen tasje met slippers, een kimono en 2 handdoeken. Deze onsen werkt volgens hetzelfde principe alleen zijn er luxe shampoos en douchegels om je mee te wassen en de baden zijn groter. Én er is een prachtig overdekt buitenbad, omgeven door het bos.
Omdat het een regenachtige dag was besloot ik hier de hele dag te blijven. De entreeprijs is Y1000 (€ 8,50) en je kunt er gebruik maken van het restaurant.
Het is ongeveer een half uur met de trein en de rit door het pijnbomenbos is prachtig.
www.kurama-onsen.co.jp

