(H)op en neer

Eerder had ik het al over de tuk-tuk, wat een verkoelende (want wind in de haren) en goedkope manier is om de stad te verkennen. Overleg met de chauffeur waar je naartoe wilt en spreek van tevoren een prijs af. Wil je bijvoorbeeld per tuk-tuk naar het Koninklijk Paleis dan kan het heel goed zijn dat de driver je verteld dat het paleis die dag gesloten is, maar dat hij je wel een andere (duurdere) tour kan geven. Of dat hij je meeneemt naar de winkel van een vriend van hem. Trap daar niet in, bedank beleefd en ga op zoek naar een andere tuk-tuk. Thai verdienen niet veel geld, ze moeten het voornamelijk hebben van het toerisme, dus word ook niet boos. Er zijn genoeg tuk-tuks die graag een enkel ritje (vanaf 80 baht) aannemen.

Een nog goedkopere en aangename manier om de stad te verkennen is om de boot te nemen en de Chao Praya rivier over te steken. Zo stap je voor een paar baht op een ferry (met oranje vlag) die stopt bij de bezienswaardigheden die langs het water liggen, zoals het Koninklijk Paleis, Wat Pho en Wat Arun. De boot werkt met een hop-on hop-off systeem en vaart op en neer naar de overkant terwijl hij de rivier afzakt.

Voor veel Thai speelt het dagelijks leven van Bangkok zich af op en langs het water. Op kleine drijvende markten wordt groente, fruit en verse vis verkocht. Zeevruchten als coquilles, rivierkreeften en krabben worden verkocht als zoete broodjes.

De leukste markt om je ogen uit te kijken vond ik bij Ta Chang, de halte van het Koninklijk Paleis. Hier zijn naast de drijvende markt ook eetstalletjes om te lunchen of te ontbijten. Even geen trek in noodles of rijst? Op de hoek zit een bakkerij waar verse koffie en luxe broodjes worden verkocht. www.facebook.com/WanglangBakery