Hobbit soep

Als je afreist naar Nieuw Zeeland begin je waarschijnlijk in Auckland, de grootste stad van het Noordereiland, die bestaat uit meerdere (buiten)wijken en elk een eigen stadshart hebben.
Ondanks dat Aukland het dichtstbevolkt is, is het opvallend rustig in het centrum van de stad. Zelfs tijdens het spitsuur zie je maar een handjevol mensen in de metro, waardoor deze kosmopolitische stad erg ontspannend aandoet. In de avond is het drukker, met name in de uitgaansgebieden, wat de sfeer gezellig en licht bruisend maakt.

Overdag kun je in het havengebied een terrasje pakken aan een van de pieren bij Quay Street met uitzicht op de Harbour Bridge. In de avond is de opgeknapte buurt Viaduct Harbour erg gezellig voor een wandeling langs de kade om je ongegeneerd te vergapen aan luxe zeiljachten die hier aanmeren. Met kleine barretjes en restaurants is dit uitgaansgebied een swingende aanwinst voor Auckland.

Omdat ik een grote fan ben van het tv-programma Masterchef wilde ik heel graag dineren bij restaurant Euro van Masterchef NZ’s Jurylid Simon Gault. Ook al eet je hier op hoog niveau met gemak een driegangen menu, de prijzen zijn niet overdreven hoog en de meeste producten zijn lokaal geproduceerd of komen vers van de markt. www.eurobar.co.nz

Overdag hoef je je ook niet te vervelen. Er zijn veel interessante bezienswaardigheden in en rondom Auckland. Vanaf Quay Street varen dagelijks meerdere ferry’s naar de nabij gelegen eilanden zoals Motutapu en Rengitoto. Of naar het noordelijk gelegen Devonport, een rustig stadsdeel van Auckland waar je galeries kunt bezoeken of kunt wandelen langs het water, winkelen in de kleine straatjes en genieten van een ‘Hobbit’-soep met een Nieuw Zeelands biertje op een van de terrasjes.

Voor wijnliefhebbers is een middag wijnproeven in de omgeving van Auckland een aanrader. Je bent zonder afspraak welkom om te proeven en daarbij word je uitgebreid geïnformeerd over de herkomst van de wijnen. Bij veel winery’s is het mogelijk om te lunchen met uitzicht over de uitgestrekte wijngaarden.

Een uur rijden vanaf Auckland ligt het kilometers lange Muriwai Beach. Vanwege het vulkanische zwarte zand wordt dit strand ook wel Black Sand Beach genoemd. Omdat het hier altijd flink waait is dit strand ideaal voor activiteiten zoals (kite)surfen, blokarten of vliegeren. Dit gebied is ook het thuisfront van een indrukwekkende grote kolonie Jan van Gents, die hier van augustus tot maart hun broedplaats hebben.