Dagboek van een geisha

Kyoto, culturele hoofdstad van Japan, heeft de meeste tempels en heiligdommen en is daarom na Tokyo de meest bezochte stad van Japan. Ik bezocht een aantal tempels en highlights in Kyoto, namelijk de Fushimi Inari-taisa, de Kiyomizu-Dera, en de Kitano Tenmangu.

Fushimi Irani-thaisa met de rode poorten waar je doorheen kunt lopen is een van de grootste trekpleisters van Kyoto. Op 32.000 rood en zwart geschilderde poorten, die samen een tunnel vormen, staan heilige teksten.
Kiyomizu-dera is een enorm tempelcomplex op een berg, met veel trappen en bruggen. De tempeltuin is gelegen aan een groot park. Op deze plek zijn ook enkele scenes opgenomen van de prachtige film Memoirs of a Geisha. www.kiyomizudera.or.jp/en
Een bijzondere vond ik de Kitano Tenmangu tempel. Met goudkleurige lantaarns, grote vaten sake en paarse wanden is deze tempel net wat anders dan de rest. www.kitanotenmangu.or.jp

Een andere toeristisch trekpleister is de Kyoto Tower, middenin het centrum. Met 131 meter is dit het hoogste gebouw van de stad. Vanaf het panoramadek heb je een geweldig uitzicht op het Higashiyama- en Arshiyama gebergte.
De toren is gebouwd op een groot winkelcentrum (mét 100 Yen-shop!) bij het Kyoto Station. Daar kun je goed terecht voor souvenirs, kunst en Japanse stoffen. Ik werd verliefd op vrolijk gekleurde theeblikken met Japanse print.