Apenkooien

Voor veel reizigers is Gambia the place to be om vogels te spotten. Je ziet de spotters dan ook her en der, aan de kant van de rivier, verstopt in de bosjes zitten. Met een verrekijker om de nek en flinke telelenzen spotten zij Afrikaanse vogels maar ook Europese vogels die hier overwinteren. Je kunt een tour boeken bij lokale bewoners die je alles kunnen vertellen over welke soorten waar wonen en broeden. Zelf ben ik niet zo’n enorme fan van vogels, maar toen ik met mijn blote oog een ijsvogel spotte kon ik mijn blijdschap niet verbergen.

In het Bijilo Forest Park (Monkeypark) leven apen in hun eigen natuurlijke habitat. Green velvet monkey’s (groene meerkatten) en Rode Colobus apen dollen door elkaar heen in de bomen. Maar als ze je in de smiezen hebben komen ze maar wat graag een paar pinda’s uit je hand peuteren.

Ga ook eens langs de Reptile Farm, vlakbij Kartong Beach. Kleine krokodillen, slangen, varanen, kameleons en schildpadden worden hier beschermd en verzorgd. De opvang is uitsluitend bestemd voor studiedoeleinden om meer te leren over de reptielen. Ze hebben dus een tijdelijk onderkomen en zullen uiteindelijk weer worden vrijgelaten. Het schattige zoontje van de eigenaar springt vol enthousiasme in de slangenkooien en vertelt je van alles wat je nog niet wist.

In een achteraf gebiedje leren wij wat meer over de lokale palmwijn. De sappen van de palmboom worden met flessen opgevangen door middel van kleine trechters gemaakt van palmblad. Na gisting wordt dit alcoholische drankje in vaten gedaan. Als de avond valt komen bewoners bij elkaar tussen de palmbomen om het dagelijks leven te bespreken.