50 tinten rood

Verscholen in een achterafstraatje, prompt op een hoek of in een groene oase van een stadspark, boeddhistische tempels, groot en klein, zijn in overvloed aanwezig in Tokyo.

In het populaire Yoyogi Park staat de Meiji Shrine. Enorme toegangspoorten leiden je naar de tempel in het park. Langs het wandelpad passeer je een indrukwekkende muur van grote vaten sake, geschonken door Japanners, om de goden te eren.
Naast een bezoek aan de tempel is het park zelf ook een leuke plek om naartoe te gaan. In het weekend komen Japanners hier naartoe om te relaxen, hun danskunsten te vertonen en hun zelfgemaakte kostuums te showen. Er worden regelmatig festivals en vlooienmarkten georganiseerd.

Net als tempels en parken heeft Tokyo een keur aan grote en kleine botanische tuinen. Hier wandel je in een groene oase van rust als je aan de hectiek van de stad wilt ontsnappen. Mijn favoriete tuin is Rikugien Garden, groots opgezet met vijvers, rotspartijen. En natuurlijk veel groen in de vorm van Japanse esdoorns en reusachtige pijnbomen. Als je hier later in het jaar bent, rond november, dan kleuren de bomen van groen naar verschillende tinten rood en oranje om zo de herfst in te luiden. Je komt hier met de Nambokulijn of Yamanotelijn. Uitstappen op Komagome Station. De meeste botanische tuinen vragen een entreeprijs, maar veel is het niet, zo tussen de Y100 en Y200.

Een andere favoriet, Kiyosumi Garden is een botanische tuin in de wijk Koto, het zuidelijk deel van Tokyo. Klein opgezet met vijvers, bruggetjes en een pad van platte stenen om over het water te lopen. Deze plek is bijzonder omdat kleine waterschildpadden naar je voeten happen als je voorbijloopt. Je komt er met de Hanzomonlijn en Oedolijn. Uitstappen op station Kiyosumi-Shirakawa.