Zen stad

Tokyo is een miljoenenstad. 13,6 miljoen mensen, om precies te zijn, wonen in een stad waar sommige metrostations wel 20 uitgangen hebben. Niet zo verwonderlijk dus dat je met gemak een uur kwijt kunt zijn om je van de ene naar de andere wijk te verplaatsen. Met 23 wijken zijn de metro en de trein het makkelijkst om mee door de stad te reizen.

Het trein- en metro systeem lijkt in eerste instantie onoverkomelijk ingewikkeld maar als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, dan is het een eitje en spring je van metro naar trein en ben je snel op je bestemming. Ik kocht een Pasmo kaart voor 1000 Yen (€ 8,25) met Y500 reistegoed. De kaart werkt volgens hetzelfde systeem als onze OV Chipkaart, met in- en uitcheckpoorten, en automaten om de kaart op te waarderen.

Een handige App die ik heb gebruikt is Navitime Japan. Hier vind je alle trajecten van Japan en je kunt er je route op bekijken of opzoeken wat de snelste manier is om van A naar B te komen.

De App vertelt je ook in welk treinstel je het beste kunt gaan zitten (voor, midden of achter) en welke uitgang je moet nemen zodat je geen onnodige kilometers hoeft te maken. Want zoals ik al zei, sommige metrostations hebben tussen de 10 en 20 uitgangen!
Het loont daarom de moeite om met je telefoon foto’s te maken van de in- en uitgangen die je hebt genomen om je weg weer terug te kunnen vinden.

Ondanks dat Tokyo zo immens groot is, is het er opvallend rustig. Op straat geen toeterende auto’s en in de trein en metro wordt niet getelefoneerd. In elke wijk speelt het dagelijkse Japanse leven zich voornamelijk af op en rondom de metrostations. Hier vind je boven en onder de grond warenhuizen, supermarkten, restaurants en kleine koffiebarretjes.
Ga je hier echter wat vandaan, dan dwaal je rond in gemoedelijke woonbuurten met rustige straten waar Japanners hun hond uitlaten en waar de plantjes buiten staan.